Merhaba arkadaşlar bugün maalesef karşınıza kötü bir haber ile çıkıyorum. Oyunlara ve oyun platformlarına yönelik kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. İlk önce sizlere kanun teklifini göstereyim daha sonra kendi yorumumuzu yaparız.
Oyun sağlayıcılarının yükümlülükleri:
Oyunları yaş kriterlerine göre derecelendirme
— BTK'nın geniş kapsamlı açıklama taleplerine uyum
— Çıkarılacak yönetmeliklere uyum
Oyun dağıtıcılarının yükümlülükleri:
— Usulüne uygun olarak derecelendirilmeyen içerikleri çıkarma
— BTK'nın geniş kapsamlı açıklama taleplerine uyum sağlama
— Ebeveyn kontrol araçları sağlama
— Çıkarılacak yönetmeliklere uyum sağlama
Yurt dışı kaynaklı ve günlük erişimi 100.000'den fazla olan oyun dağıtıcılarının yükümlülükleri:
— Türkiye'de temsilci belirleme
— Sunduğu veya sunacağı hizmetler için risk değerlendirmesi yapma ve BTK'ya bildirme
— BTK'nın bildirdiği tedbirleri yerine getirme
Haber kaynağı.
Evet arkadaşlar, tablo bu. İşin bürokratik dilini bir kenara bırakırsak olay tamamen şu: "Benim kurallarıma uymazsan, içerikleri benim istediğim gibi filtrelemezsen o oyunu Türkiye'de oynatamazsın."
Günlük 100.000 erişim sınırı zaten doğrudan Steam, Epic Games ve Riot Games gibi devleri hedef alıyor. Oynadığımız LoL'den tut, CS2'ye veya GTA V sunucularına kadar her şeyin tepesine bir "BTK Radarı" ekleniyor demek bu. Peki bizi ne gibi tehlikeler bekliyor?
Oyunlara Erişim Engelleri: Eğer global bir oyun firması "Ben Türkiye için özel yaş derecelendirmesiyle veya BTK'nın açıklama talepleriyle uğraşamam" derse, o oyunu bir gece ansızın kaybedebiliriz.
Bağımsız (Indie) Geliştiricilerin Fişi Çekilir: Hadi büyük firmalar avukat tutup temsilci atadı diyelim. Kendi halinde oyun yapan bağımsız bir geliştirici Türkiye'ye oyun satmak için gelip burada temsilci mi belirleyecek, risk değerlendirmesi mi yapacak? İmkansız. Globalde çıkan birçok yenilikten mahrum kalacağız.
VPN Devri mi Başlıyor?: Zaten kur farkından ve dolara geçişten dolayı oyun almak lüks olmuştu, şimdi bir de yasaklanan oyunlara girmek için VPN'lerle ping savaşları vereceğiz gibi duruyor.
Kısacası, internetteki özgürlüğümüzün daraldığı yetmiyormuş gibi şimdi sıra en büyük kaçış noktamız olan oyunlara geldi.
Siz bu kanun teklifi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Steam gibi devler bu şartları kabul edip TR temsilciliği açar mı, yoksa yavaş yavaş kepenkleri indirir miyiz? Fikirlerinizi merak ediyorum.
Not: Bu yazı tamamen kişisel bir analizdir ve yasa tasarısının oyun sektörüne olası etkilerine dair endişelerimi yansıtmaktadır.
Steam, Endonezya’daki yeni yasaya uyum için oyunların ülkeye özel yasal derecelendirme sistemine bağlandığını duyurdu; doğru yapı kurulup Steam ile iletişim sağlanırsa Türkiye için de benzer bir model uygulanabilir. (Dora Özsoy)
bgy'nin haberi
Yasaklamadıkları bi bu kaldı gibi
Cevap yazmak için giriş yapmalısın.